PDF Tisk Email
Pro všechny farnosti
Pondělí, 30 Listopad 2020 00:00
 
Dopis z fary z 17. 11. 2020
 
Bratři a sestry v Kristu, milí farníci,
 
jak již jistě víte, naše vláda vydala nová opatření proti šíření pandemie koronaviru. Systém nazvaný PES nám opět umožňuje pořádat veřejné bohoslužby a účastnit se jich. Počet účastníků bohoslužeb bude vázán na stupeň opatření. V nejpřísnějším režimu je to 15, v dalším dvacet atd. Nyní se nacházíme v nejpřísnější fialové zóně, v pátek se možná dostaneme do červené.
 
Začneme společnými bohoslužbami dnes na svátek sv. Alžběty, která vynikala především vzornou péčí o nemocné. Myslím, že je to v době pandemické dost symbolické.
Všednodenní mše budou v Prachaticích obecně v 17.00 v hřbitovním kostele sv. Petra a Pavla. Bude se to týkat tohoto týdne, později to bude upřesňováno podle aktuální situace a podle toho co ukáže praxe. Na mši je nutné přijít včas, protože pan správce hřbitova vyžaduje jeho zamčení v pět a odemčení po skončení mše. Snad se tato nepříjemná situace podaří v nejbližších dnech vyjasnit a vyřešit. Bude otevřena pouze dolní brána hřbitova u parkoviště.
 
Všednodenní mše na venkově budou podle běžného programu: v úterý ve Strunkovicích a v pátek v Husinci, vždy v 8.00 hodin. Ve čtvrtek budeme mít nejspíše mši na Ktiši, ale to je ještě v jednání.
 
V neděli budou mše sv. v Prachaticích v kostele sv. Petra a Pavla podobně jako v době, kdy byl omezen počet účastníků bohoslužeb. Mše budou v 8.00, 9.00,10.00,11.00,16.00 a 17.00 hodin. Večerní mše svaté jsou posunuty opět kvůli zavírání hřbitova. Tedy opravdu v 16.00 a 17.00 hodin. 
Na nedělní mše sv. v Prachaticích je potřeba se rezervovat:
Rezervace má na starosti Stáňa Vitoňová. Můžete se jí nahlásit telefonicky na čísle: tel: 606 627 636
 
Rádi bychom nově nabídli také nedělní mše sv. ve venkovských farnostech. Budou v sobotu a to s nedělními texty a s nedělní platností v Husinci, Strunkovicích a Vitějovicích, vždy v 17.00 hodin. Při této příležitosti bude samozřejmě také možné přede mší nebo po ní přijmout svátost smíření. Neostýchejte se o ni požádat.
 
Prožíváme opravdu náročné období plné nebezpečí a změn. Potřebujeme skutečně hodně Božího požehnání a jeho posily, abychom to vše s trpělivostí, laskavostí a pokorou zvládli.
 
Několikrát jsem oznamoval, že slavnostní otevření kostela sv. Jakuba plánujeme na první neděli adventní. Bohužel to musím odvolat. V té době budou zcela jistě nadále platit přísná omezení počtu účastníků bohoslužeb a navíc se nám práce v poslední době pozdržely, protože někteří lidé z dohledových orgánů onemocněli covidem a v práci není bez jejich osobní účasti a schválení postupů a kvality, možné pokračovat. Otevření kostela tedy zatím odkládáme na neurčito.
 
A jednu dobrou zprávu nakonec. Včera jsme byli s V. Kozlerem v obci Kamenná v okrese Třebíč, kde nám vyrábějí nové liturgické vybavení pro náš chrám. Práce již velmi pokročily a chýlí se ke konci. Bylo ještě potřeba domluvit a doladit některé detaily týkající se např. povrchové úpravy. Musím říci, že v Kamenné vzniká moc pěkné dílo z krásného ušlechtilého materiálu. Můžeme se těšit na nový oltářní stůl, ambon, sedes, stojan pod paškál a stojan pro procesní kříž. Vše je vyrobeno v jednotném designu z mrákotínské žuly a zdobeno velmi jednoduchými zlacenými ornamenty. Těším se, až všechno toto vybavení posvětíme a zapojíme do služby v našem krásném chrámě.
 
Ještě jednou Vám všem i Vašim blízkým přeji a vyprošuji Boží požehnání a Pán ať je naší posilou a záchranou.
 
P. Petr
 
 
 
Sponsored by Abstract Joomla Theme | sify.com