PDF Tisk Email
Pro všechny farnosti
Pátek, 29 Květen 2020 19:47

 

Dopis z fary z 29. 5. 2020
 
Sestry a bratři v Kristu, milí farníci,
 
Rád bych Vás opět pozdravil z fary a seznámil Vás s programem na tento víkend a příští týden.
 
V neděli nám slavností Seslání Ducha svatého vyvrcholí a zároveň skončí padesátidenní doba velikonoční. Letos nám ve stejný den končí také měsíc květen, který je zasvěcený Panně Marii. Ji nazýváme snoubenkou Ducha svatého, a  Písmo svaté nám o ní vydává svědectví, že spolu s Ježíšovými učedníky v modlitbách očekávala slíbený dar Ducha svatého. Ona i učedníci nám mohou být dobrými vzory toho, jak se na slavnost Letnic máme připravit.
 
Mše svaté budou v Prachaticích podobně jako předcházející víkend. V sobotu budou mše v 17.00 a v 18.00 hodin s nedělní platností, v neděli pak v 9.30 a v 18.00 hodin. Po zkušenostech z předcházejících nedělí budeme regulovat počet účastníků pouze při ranní mši.
Na ostatní mše si rezervaci domlouvat nemusíte. Všechny mše budou samozřejmě v kostele sv. Petra a Pavla a to i ve všední dny.
V ostatních farnostech budou mše svaté beze změny a bez omezení.
 
Ve čtvrtek 4. června bude mše svatá v Prachaticích v 8.00 hodin, protože večer bude v kostele první z letošních koncertů Dnů duchovní hudby. Podobně to bude i po následující dva čtvrtky. Program koncertů DDH najdete na plakátech. Přijměte na ně, prosím, pozvání.
 
V sobotu 6. června budeme mít svatbu Josefa Machuldy a Nely Kůtové v kostele sv. Anny na Libínském Sedle.
 
Práce na opravě kostela sv. Jakuba pokračují ve velmi dobrém tempu. V interiéru je již zcela rozebráno lešení a práce se nyní soustředí na opravu podlahy v presbytáři, kde je značně poškozená. Bude potřeba vyměnit mnoho kamenných desek a kamennou podlahu doplnit také v místech kde byly chórové lavice. Na místě nyní pracují archeologové, kteří zde udělali pár zajímavých objevů včetně několika hrobů.
Při restaurování fresek na stěnách presbytáře, v místech kde stály lavice, byly nalezeny zcela ojedinělé rytiny obrázků a nápisů do zdi. Jsou to jakási gotická „vandalská grafiti“, která jsou v hlubší vrstvě než renesanční fresky. Pocházejí pravděpodobně z doby, kdy byl kostel po husitském rabování v ruinách. Tato zajímavá rarita bude samozřejmě prezentována a budete si ji moci prohlédnout.
Velmi utěšeně pokračují také práce na venkovní fasádě. Dokončená je již severní strana kostela. V nejbližších dnech zde bude firma rozebírat lešení, a my si budeme moci již zcela konkrétně představit, jak bude kostel vypadat. Před dokončením je také věž. Fasáda je již hotová a klempíři nyní v nejvyšší části provádějí opravy měděného oplechování. Zajímavostí je, že v měděné báni je několik průstřelů od kulek. Jsou ze směru, kde se nacházejí bývalá kasárna, z čehož se dá usoudit, kdo to má na svědomí. Báň je nyní i uvnitř pečlivě vyčištěná a opatřuje se novými sítěmi proti holubům, stejně jako vyhlídkový ochoz.
Rovněž lešení na věži se bude v nejbližších dnech rozebírat a dělníci se budou soustředit na průčelní část kostela a malou věž. Po otlučení omítek je patrné, že stěna za stromem, který je před kostelem, je mnohem vlhčí než na jiných místech. Nová omítka tam bude hodně trpět. To se předpokládalo již na začátku oprav, ale žádost o možnost strom odstranit byla z příslušných míst zamítnuta.
Nová fasáda na již opravených místech vypadá velmi pěkně a kvalitně takže je možné mít naději, že se z ní budeme radovat velmi dlouho.
 
Přeji Vám všem pěkné svatodušní svátky, Pán ať Vám žehná a dopřeje Vám pevné zdraví.
P. Petr
 
 
 
Sponsored by Abstract Joomla Theme | sify.com